Nem mindegy, hogyan éled meg életed utolsó tíz évét! És mikor kezdődik?

Tizenkilencedik nap III.

2014/10/03. - írta: jpiller

Sikertörténet, amit a sors indított, de az akarat valósított meg...

"Suli után, ahogy sokan mások, én is beálltam a dolgozók sorába, húztam az igát, családot alapítottunk... Egy nemzetközi cégnél építgettem mérnöki karrieremet, melynek során elég pörgős terméktámogatással foglalkoztam, a nap huszonnégy órájában felhívhattak a bajban lévő felhasználók.

Körülbelül. 35 éves lehettem mire azzal kellett szembesülnöm, hogy elpuhultam, kissé kikerekedtem, és még egy gerincsérvet is összehoztam. A végső jelzés az volt mikor kalimpálni kezdett a szívem és a bal karomba sugárzó fájdalmat is kezdtem érezni. Nyilván az önbecsülésem se volt eget verő magasan ezeket megélve… Nem volt kérdés, hogy változtatni kellett valamit.

Elkezdtem bringával járni a munkába. Már ez is érdekes élményeket adott, lassan elkezdtem visszanyerni egy kis kondíciót.

Aztán egy fiatalabb kollégám holmijai között megláttam egy boksz kesztyűt. Némi kérdezősködés után már le is beszéltük, hogy legközelebb elvisz magával. És ott ragadtam. Sokan furcsán néztek rám. Kapuzárási pánik? Szeretőd van, vagy mi? Pedig csak rájöttem, hogy ott kellően átmozgatnak. Újra érezni kezdtem, hogy élek. Eleinte csak hetente két délután mentem, de aztán az új helyszínen már minden hétköznap reggel. A bicebóca elpuhult kezdőből szépen lassan "fejlődgettem", míg egyszer csak már nem vettek annyira félvállról. Egyre többet voltam ringben is. Megtapasztalhattam milyen is életre-halálra küzdeni test-test ellen. Így aztán szépen lassan olvadt a zsír és acélosodtak az izmok.

Közben elkezdtem futni is, mert egy vizsla került a családba akinek végtelen mozgásigénye volt. Vele futottam az első maraton távot. Csak úgy, egy hétvégi délutánon…

Itt hadd említsek meg egy jó kis motivációs trükköt. Elkezdtem használni az Runkeeper nevű programot, amivel rögzíthetők a futások, bringázások útvonalai. Láthatod, hogy milyen volt az átlagsebességed, hány kalóriát égettél stb-stb. A mai GPS-es okos telefonokon vígan elfut és a web-es felületen pedig gyönyörűen követhető a fejlődésed. Össze is jelölhetitek egymást barátokkal és akkor aztán végképp nincs lazsálás hiszen mindenki látja, vagy éppen téged figyelmeztet az edzésre, hogy a barátod újabb maratont futott. Sőt maga a program is figyelmeztet, ha egy ideje már nem töltöttél fel új edzést.

És még egy praktikus tanács. Futáshoz, bringázáshoz nagyon jó tud lenni a zene vagy egy hangoskönyv. A jól válogatott zene felpörget (Eminem Lose Yourself -je dübörög, miközben kocogsz a csepeli ipartelepen éjszaka ;) a hangoskönyv pedig oldja a monotóniát. Ezekkel repülnek az órák és élvezetesebb a „munka”.

Szóval a kondíciót sikerült rendbe hozni, de valahogy mindig maradt rajtam egy vékony babaháj. Nem is értettem, edzek mint az őrült, heti 5-6 alkalommal és még sincs kockahas. Ráadásul munkaügyben Svédországba költöztünk egy időre és ott újabb sokk ért. Első nap mikor bringával mentem dolgozni, meghökkenve láttam az öltözőben, ahogy görög szobrokat idéző, abszolút leszálkásított 50-60-as mérnökök és menedzserek lófráltak fel s alá. Míg odahaza büszkén feszíthettem, itt igencsak puhánynak tűntem.

Aztán feleségen unokatestvére szárnyai alá vett és szépen bevezetett a táplálkozás trükkjeibe.

Amíg cikkeket olvasgatsz róla valahogy nem jön át a dolog. Így napi gyakorlatban viszont egészen más volt. El kellett küldenem az ételek fotóját és ő sorra rámutatott, hogy mit szabad és mit nem. Például az egyik legnagyobb meglepetés:

  • Mi az ott, narancslé? Na azt felejtsd el.
  • De miért?
  • Tele van cukorral. Hacsak nem te facsartad.
  • Micsoda? A narancslé, ne már.

Kis googlizás és igazat kellett adnom neki. A tejről szintén kiderült, hogy kerülnöm kell. A napi sörre mi volt a válasz? ’Ihatod nyugodtan. A napi szénhidrát adagod egyharmada. Te döntöd el, hogy hogyan osztod be…’

És szépen lassan lecsapdostuk a sallangokat és láss csodát. Elkezdtem karcsúsodni. A trükk viszont az, hogy eközben hogyan minimalizálhatod az izomveszteséget. Folyamatosan szükség van a száraz, zsírmentes fehérjebevitelre. Nem szabad éheztetni a szervezetet, mert azonnal nekiesik az izmoknak.

Íme egy napi étkezés példának:

  • 6 órás kelés után reggelire zabpehely natúr joghurttal
  • súlyzós edzést követően azonnal (még az öltözőben) füstölt lazac/vizes tonhal/főtt tojás (igazából csak a fehérjét lenne jó) kis zöldtakarmánnyal: uborka, rukkola, paradicsom
  • ebédre 50-60 dkg hal, grillezett pulyka vagy csirke mell, szintén natúr salátákkal
  • 3 körül egy alma/banán vagy az edzés után fogyasztotthoz hasonló hozott adag
  • vacsora az ebédhez hasonló

Egyhangúnak tűnhet, de egy idő után nem csak, hogy megszokja az ember, de teljesen új ízvilág nyílik meg előtte. Őszintébb, finomabb, tisztább ízeket és szagokat is megérzel. Tudod, mint az éhes farkasember;)

Szerencsére a családom is mellém állt. Feleségem odafigyel ezekre a szempontokra a főzés során, és fiam is gond nélkül idomul. OK, az nem szép dolog mikor a fagyit majszolja előttem:)

Az eredményről akkor kaptam még meggyőzőbb visszajelzést, mikor pár hónap elteltével újra Magyarországra utaztunk és a régen látott barátok sorra meglepődtek.

Szóval a jó hír az, hogy a kívánt kondíció valóban elérhető. A rossz hír viszont az, hogy ez az állapot nagyon illékony. Típusfüggő, de nálam már egyetlen átsörözött éjszaka vagy egy hagyományos magyaros vacsora is meglátszik. Szóval észnél kell lenni, ha tartani akarja az ember ezt az állapotot. A tapasztatok alapján egyértelmű, hogy ez teljes életformát követel. Mindenki eldöntheti mit szeretne elérni és ez mennyit ér meg neki. Akármit is céloztál meg, kitartást kívánok hozzá! Ha következetesen edzel és étkezel, az eredmény nem marad el!"

 

Hát kedves barátaim, vannak akiknek sikerül, másoknak pedig sikerülni fog. Nincs ingyen ebéd, a sikerért kevés kivétellel meg kell dolgozni. Amit itt mi segíteni tudunk, az a közösség ereje és a kitartás.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyok16kilot.blog.hu/api/trackback/id/tr906755781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpiller 2014.10.03. 21:36:20

Nem, nem vagyok hülye, nem a saját bejegyzésemhez szólok hozzá!
Különösen szívesen tettem közzé Barátom történetét, mert éppen az általa elmondottakat szeretném az emberek agyába táplálni. Decemberben, amikor az életmód váltást elhatároztam, feleségem azt mondta, hogy az USA-ban nem veszik komolyan a kövér embereket az üzleti életben, mert akik kövérek, azoknak nincs elég akaraterejük. Ugyanezt tartják azokról, akik dohányoznak. Ha ezzel nem is értek teljesen egyet, valami azért van benne. A másik, ami a multik "leszálkásodott 50-60 as mérnökei" mellett szól az, hogy nekik baromira nem mindegy, hogyan élik meg életük utolsó tíz évét...Nos erre gondoljunk. Nem hiszem, hogy nekünk ebben a pillanatban muszáj egyből szálkásítani, de az a fránya cukor ugye?

Micellás Zsizell (törölt) 2014.10.06. 18:20:01

Köszönöm, számomra motiválók az ilyen írások.
süti beállítások módosítása